- Het Chinese vastgoedconcern Evergrande gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro en zegt dat het niet genoeg geld heeft voor afbetalingen.
- Het bedrijf maakt deze maand haast bij het opleveren van nieuwe woningen en zegt er 4 keer meer af te leveren dan in de drie maanden ervoor.
- Dat komt neer op 39.000 woningen verdeeld over 115 projecten.
- Lees ook: Chinese schuldeisers willen €12 miljard van Evergrande, maar volgens een leidinggevende kan het bedrijf daar niet aan voldoen
De door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zal in december bijna vier keer meer woningen aan kopers afleveren dan in de drie maanden daarvoor. Dat heeft de bestuursvoorzitter van het concern dat gebukt gaat onder een schuld van omgerekend circa 260 miljard euro gezegd.
Evergrande doet er ook alles aan om obligatiehouders en investeerders terug te betalen.
Het bedrijf, dat deze maand een grote betaling miste, waarschuwde eerder al dat het waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern gaf daarbij aan met zijn buitenlandse schuldeisers te praten om zijn schulden te herstructureren. Maar het bedrijf blijft volhouden dat het in staat is om tienduizenden wooneenheden te voltooien en dat het in staat is om sommige schulden te betalen.
Evergrande zal volgens voorzitter Xu Jiayin, die ook wel bekend staat onder zijn Kantonese naam Hui Ka Yan, deze maand 39.000 eenheden leveren. De woningen zijn verdeeld over 115 projecten. Daarbij verzekerde hij dat niemand binnen de organisatie zal verslappen. De vastgoedontwikkelaar heeft altijd volgehouden dat het onvoltooide projecten zou afmaken.
Eerder lukte het Evergrande niet om leveranciers en aannemers te betalen. De schuldencrisis leidde in september tot aanhoudende protesten van huizenkopers en investeerders bij het hoofdkantoor van de onderneming in Shenzhen. Sindsdien heeft het bedrijf geprobeerd bezittingen van de hand te doen en belangen in andere bedrijven af te bouwen. Ook heeft de bestuursvoorzitter zelf een deel van de schulden op zich genomen.
De dreiging van het omvallen van Evergrande zorgde eerder dit jaar nog voor onrust op de financiële markten. Omdat het concern een zeer grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt werd gevreesd dat een bankroet van het bedrijf ook de hele Chinese economie zou schaden.